Mijn Methodes

Methodes die gebruik worden bij MaPipita is om de kinderen alvast te laten wennen aan hun latere schoolloopbaan carrière.

Leeftijd 0      Spelen met je kindje (van 0 tot  18 maanden)

Bij baby’s heeft men tot nu toe een aantal leeftijden ontdekt, waarop hersenveranderingen plaatsvinden. Op al die leeftijden zie je dat de ontwikkeling van je baby ook een duidelijke sprong maakt. Bij elke sprong ontwikkelt zich plotseling en heel snel iets nieuws in de baby. Zo’n nieuw vermogen beïnvloedt zijn hele gedrag en opent de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren. Een baby bepaald zelf voor een deel, wanneer hij/zij gebruik gaat maken van zijn/haar nieuwe vermogens. Ook heeft iedere baby zijn eigen ontwikkelingstempo.

Als gastouder wil ik elke baby volgen en helpen bij zijn/haar keuzes. Een hulpmiddel daarbij is het boek ‘Spelen met je kind’ waar veel spelletjes en liedjes in staan die heel handig zijn. Om de drie maanden lees ik een nieuw boek die geschikt is voor de betreffende leeftijd. De collectie bestaat uit 7 speciale boeken o.a. Baby ziet, Kiekeboe! Wie zit daar, Nijntje? Rupsje Nooitgenoeg voelboek enz.

 

Leeftijd 1  jaar          Speelleermethode KIKI                     Leeftijd 2 jaar         Speelleermethode PUK

Speelleermethodes Puk/Kiki waar de kinderen spelenderwijs allerlei vaardigheden leren die betrekking hebben op de echte wereld o.a. samenspelen en delen, lief zijn voor elkaar en op je beurt wachten, niet afpakken en maar netjes vragen.  Bij elke thema staat een boek/knieboek centraal, hierdoor worden hun woordenschat groter en hun interesse in zelf een boek lezen veel meer.

 

Leeftijd 3 jaar           Op weg naar groep 1

Allerlei spelletjes over kleuren en vormen, de letters van het alfabet en tellen van één tot en met vijf worden spelenderwijs aangeboden aan de kinderen bij MaPipita. De spelletjes sluiten aan bij de verschillende onderwerpen die het kind leert tijdens het eerste schooljaar.

Verdere vaardigheden die aangeleerd worden zijn o.a. uitkleden/aankleden, jas aandoen en schoenen uit- en aandoen en tenslotte kleren vouwen.

 

(Vrij) Spelen en fröbelen

Gedurende de dag genieten de kinderen van allerlei speelmomenten samen of alleen. In de speelkamer is er verschillende hoeken o.a. poppenhoek- leeshoek- bouwhoek en een Tipi (wigwam) speeltent waar de kinderen zich kunnen uitleven. In de zitkamer is er ruimte om gerichte activiteiten uit te voeren o.a. kleuren-, kleien-, verven-, puzzelen enz.

Bij mooi weer kunnen de kinderen buiten op één van de balkons spelen. Op elk balkon hebben de kinderen allerlei buiten speelgoed tot hun beschikking o.a. Little Tikes auto, loopfiets, kleine auto, fiets, glijbaan en een wipwap krokodil. Bij heel erg warm weer kunnen de kinderen zich vermaken in het zwembadje of spelen bij de watertafel.

Uitstapjes worden ook georganiseerd zoals naar de Centrale Bibliotheek (Blaak), speeltuin/kinderboerderij.

Regelmatige uitstapjes naar de Bibliotheek om boeken uit te zoeken zo raken de kinderen gewend aan de systeem van lenen en lezen wat bijdraagt aan hun latere opleidingen.

 Extra activiteiten

Vakantie uitjes Diergaarde Blijdorp, Professor Plons, Avonturen boerderij Molenwaard enz. eten en drinken wordt meegenomen om lekker te picknicken. Af en toe ook lekker patat eten bij Mc Donald.

Bij Gastouderopvang MaPipita wordt extra aandacht besteed aan de verjaardag van elk kind. Ruimte wordt versierd, verjaardag liedjes gezongen onder begeleiding van muziekinstrumenten, cadeau voor de jarige job, foto’s worden gemaakt en via de app verstuurd naar ouders. Traktatie die het kind heeft meegenomen wordt meegegeven aan het einde van de dag.

De feestdagen worden speciaals gevierd met een heerlijke uitgebreide lunch. Twee weken vóór elk festiviteit wordt samen met de kinderen alle voorbereidingen getroffen.

Om het jaar af te sluiten (de laatste week vóór de zomervakantie) organiseer Gastouderopvang MaPipita een uitstapje of etentje met alle kinderen.